About

When I came to the Vail Valley in 1989, the area was still relatively undeveloped, offering plenty of home sites for new construction. Today, with open space at a premium, many prospective owners are considering remodels or renovations on existing properties. Such is the story behind Pony Up, one of the more ambitious and exciting projects I’ve had the opportunity of working on. Built in 2012.

See the writeup in luxe Magazine!

tomcole_luxe_ponyup

Process

Property owner Tad Dekko’s original idea was for us to start from scratch by demolishing the existing main house and detached ranch manager’s house. After much conversation, deliberation and cycling through multiple rounds of plans, we decided on a rebuild of the ranch manager’s house, a remodel of the main house and the new construction of three associated structures. Ever the fearless leader, Tad maintained an everyday presence in the construction process by living on-site during the build, even prompting me to set up my office in a spare room of the house for a 9-month period. Working together on-site allowed us to re-create plans and explore new ideas daily — if Tad had a question in the morning, I’d have an answer that afternoon. Citing our ability to think outside the box and make changes on the fly, Tad summed up our process best: “We didn’t let the plans get in the way of progress.

After

Before

After

Before

Results

8,600 Square Feet
9 Month Build
568 Cups of Coffee

We turned the ranch manager’s house into a guest house and built a sun-deck atop the roof of the mostly below-ground activity center. We converted the garage from a simple storage place into an entire events center. Our comprehensive remodel of the main house includes retractable glass walls that open to the outside, a library that converts into a dining room for dinner parties, and a water feature that brings the entire property together. Beyond the obvious visual results of our projectillustrated in the Beforeand Afterphotos above Pony Up is a living testament to collaboration, flexibility and creativity.

In addition to numerious other accolades, this project was also recently featured in the Wall Street Journal’s story, “Luxury Homeowners Who Ditched the Dining Room.

We didn’t let the plans get in the way of the process
- Tad, Owner

Share this Project